BOEKEN DOWNLOADSGRATIS DOWNLOADS
 
   
  HOME   VREEMDE TIJDEN     S&S   GRATIS   LINKS  
             
         
               
         
 
             
Doelgroep
Liefhebbers van Fantasy-spellen.
Spelers die houden van diepgaande spelregels.
Een groepje avonturiers doorzoekt een mijn. Eén van de vele zwart/wit-illustraties in M&M. (illustratie: 1991)

Wat is S&S?

Schimmen & Schaduwen is een Fantasy-rollenspel. Als je niet weet wat dat is, lees eerst deze pagina.

Wie wel reeds vertrouwd is met het fenomeen van het rollenspel, zal zich S&S (volledig: Schimmen & Schaduwen) misschien herinneren als Vlaanderen's oudste rollenspel. Het werd voor het eerst in 1989 uitgegeven door een groepje twintigers dat van het spelen van rollenspellen zijn hobby gemaakt had. Tussen 1990 en 1994 kwamen er nog 4 boeken met gebundelde spelscenario's bij. Momenteel wordt er terug gewerkt aan een heruitgave van het spel in het Engels, onder de naam Spectres & Shadows, waarvoor op termijn een Kickstarter-campagne zal gestart worden.

Geschiedenis

We schrijven 1989 als een groepje enthousiaste jongelingen, dat zichzelf The Wise Tree noemt, zijn eigen rollenspel ontwikkelt. Geïnspireerd door Engelstalige producten zoals Runequest en AD&D, brengen ze hun eigen spelsysteem Schimmen & Schaduwen uit dat nog steeds beperkte cultstatus geniet onder Vlaamse spelers.

S&S verschijnt in een eerste proefoplage samen met een eenvoudig spelscenario, dat in een apart boek verschijnt met de titel Het symbool van Crann. Nog niet helemaal tevreden over het resultaat, wordt snel werk gemaakt van de tweede editie, met licht aangepaste spelregels, meer uitgewerkte achtergrondinformatie, een nieuwe lay-out en tientallen penillustraties van de hand van de onervaren illustrator Foob (een aantal van de betere illustraties uit die periode is nu nog terug te vinden in Monsters & Magiërs).

Schimmen & Schaduwen en zijn diverse spelscenario-boeken worden door de medewerkers naar enkele Belgische speelgoedwinkels gebracht. Een team van The Wise Tree is tussen 1991 en 1993 ook vaak present op gespecialiseerde spelletjesbeurzen in Vlaanderen en Nederland. De winstmarge die ze op de boeken hebben is verwaarloosbaar. Winst gaat zo goed als integraal naar de speelgoedwinkels of wordt gespendeerd aan verplaatsingen, maar dat is iets waar niemand van het team om maalt.

Andere boeken

Buiten een herdruk van Schimmen & Schaduwen met een alternatieve omslag, verschijnen er tussen 1992 en 1994 nog vier boeken met in totaal 24 spelscenario's. In vergelijking met de boeken uit de Sagen & Legenden-reeks, bevatten de dunnere, goedkoper uitgegeven Duistere Catacomben-boeken eenvoudiger scenario's voor minder ervaren spelers.

In 1993 verschijnt ook het veel compactere rollenspel Monsters & Magiërs, maar dit is een solo-project van de illustrator, dat los staat van The Wise Tree.

Het einde

De bedoeling is beide reeksen verder uit te breiden met nieuwe spelscenario's. Er wordt ook wat grondwerk verricht voor de creatie van een Science-Fiction-rollenspel. Maar reeds bij de uitgave van Duistere Catacomben 1 in 1993 begint duidelijk te worden dat de medewerkers de productie van toekomstige boeken niet meer kan garanderen. Dit is onder andere duidelijk in de kwaliteit van de illustraties. Die gaat er zo fel op achteruit dat de illustrator ze zelfs niet meer signeert onder zijn normale pseudoniem. Kortom, het echte leven heeft de leden van The Wise Tree ingehaald. Ze zijn ondertussen werknemers in IT- of webbedrijven en vrije tijd wordt een te zeldzaam goed voor erg tijdsintensieve neven-activiteiten.

In 2003 is er nog een korte opflakkering, als de illustrator besluit de inhoud van de oude boeken te redden met tekstherkennings-software. Tussen 2003 en 2015 plaatst hij het spel met enkele scenario's online als gratis PDF's. Van een wezenlijk nieuw product kan men hier echter bezwaarlijk spreken. Deze versie van het spelregelboek en enkele uitbreidingen, kan u nog steeds hier gratis downloaden. Hou er wel rekening mee dat de lay out van deze PDF's gedateerd is en geen weerspiegeling is van de kwaliteit die u van de Monsters & Magiërs boeken kan verwachten.

Een nieuwe start! Schimmen & Schaduwen wordt Spectres & Shadows.

Dirk Vandenheuvel, één van de TWT-leden van het eerste uur, schrijft momenteel aan een gemoderniseerde heruitgave van het spel. Het nieuwe boek zal weliswaar Engelstalig zijn. Foob, de huisillustrator van TWT, zorgt voor een hoop nieuwe illustraties, een betere lay out en hopelijk ook een indrukwekkende omslag. Een derde TWT-kernlid dat aan de kar trekt is Phil Dutré, die via zijn S&S-blog updates plaatst en previews van nieuwe illustraties toont.

Gerelateerde artikels:
> Wat is een Fantasy-rollenspel?
> Tips voor een geslaagd rollenspel
> Overzicht van de boeken van Schimmen & Schaduwen.
> Het team.

> Blog: 25 jaar Schimmen & Schaduwen.


Johan ‘Foob’ Wuyckens
Vader van drie bijna-rollenspelers
contact: johan.wuyckens@hotmail.com

Webdesign & illustraties:
Foob, the Interface Mercenary