HOME   VREEMDE TIJDEN     S&S   GRATIS   LINKS  
                         
               
     
 
 
             


Wat is een Fantasy-rollenspel?

Je hoeft geen mens te spelen in Schimmen & Schaduwen. Een ratling is ook een optie. (Illustratie: 1992)

Dit is een gezelschapsspel waarvan de spelregels in een boek staan. Extra attributen zoals dobbelstenen en zelf getekende of met spelscenario's meegeleverde, gedrukte plattegronden maken ook vaak deel uit van het spel. Daarnaast zijn geen extra visuele hulpmiddelen, zoals een speelbord of pionnen, nodig. Het spel wordt aan een tafel gespeeld door een groepje van meestal vier tot zes spelers, al zijn grotere groepen mogelijk mits enige aanpassingen.

Het spelverloop

Eén van de spelers leidt het spel. Deze spelleider heeft een reeks van gebeurtenissen en beschrijvingen van plaatsen en mensen neergeschreven in een, aan het zicht van de spelers onttrokken, notitieboek. Het is ook mogelijk dat hij in de plaats één van de gedrukte Monsters & Magiërs spelscenario's gebruikt.

De teksten en schetsen in het boek vormen een scenario of een blauwdruk waarin de andere spelers zullen "rondzwerven" om zo gaandeweg het mysterie, dat in het scenario verweven zit, te ontrafelen. Het scenario is slechts een leidraad. De spelleider verzint tijdens het spel dingen bij en improviseert om het scenario aan te dikken en zodoende de spelers een realistisch aanvoelende wereld voor de geest te toveren.

Ook de spelers zijn creatief. Een speler speelt niet zichzelf maar is in gedachten een personage dat in de door de spelleider beschreven wereld rondzwerft. Hij vertelt aan de spelleider hoe zijn personage interageert met de omgevingen die door de spelleider beschreven worden en met de personages die hiervoor speciaal in het scenario voorzien zijn, en die door de spelleider beschreven en gespeeld worden.

Het is door deze steeds heen en weer gaande gesproken interactie tussen spelers en spelleider dat het verborgen mysterie, dat in het scenario verwerkt zit, langzaam steeds bloter komt te liggen. Op het einde volgt er dan meestal een ontknoping waarbij de spelers, als ze de juiste handelingen deden en de juiste vragen stelden, genoeg informatie vergaard hebben om het mysterie van de spelleider volledig te achterhalen.

Is het wel iets voor jou?

Als je op basis van bovenstaande beschrijving de indruk kreeg dat een rollenspel weinig om het lijf heeft, weet dan dat deze spelvorm wereldwijd een enorme aantrekkingskracht uitoefent op spelers met de meest diverse achtergronden. Sommigen geraken er zelfs zo aan verslingerd dat bordspellen en computerspellen voor hen algauw hun glans verliezen. Dit komt door de unieke combinatie van sociale, avontuurlijke en creatieve aspecten. Het rollenspel is zeker niet iets voor iedereen, maar al wie zich herkent in de volgende persoonsbeschrijving maakt veel kans er een boeiende hobby in te ontdekken. Ben je iemand die graag fictie leest, die houdt van het Fantasy-genre of eventueel van Horror en Science-Fiction? Hou je van een goed mysterie en heb je een actieve verbeelding? Breng je graag tijd door met vrienden, liefst in het echt en niet via chatrooms of social media? Dan is het Fantasy-rollenspel mogelijk de hobby die je zoekt.

De zwarte ridder. Eén van de "monsters" die je tijdens de avonturen tegen het lijf kan lopen. (Illustratie: 2011)

Een gezonde dosis fantasie is wel vereist

Maak je geen zorgen. Het moeilijkste aan een rollenspel is uitleggen hoe je een gezelschapsspel kan spelen zonder de gangbare elementen die daarbij horen, zoals een speelbord en pionnen. Als je eenmaal doorhebt hoe het spel verschilt van andere gezelschapsspellen, is het spelen ervan eigenlijk erg eenvoudig. De enige vereiste is dat je je situaties in je hoofd kan voorstellen. Als de spelleider handelingen van niet bestaande personen in een vreemde omgeving beschrijft, moet je deze informatie als speler bekijken door de ogen van een personage dat in deze fictieve wereld leeft. Alleen dan kan je het verloop van het spel mee sturen op een manier die voor iedere medespeler rond de tafel natuurlijk aanvoelt.

Hoezo "Fantasy"?

Monsters & Magiërs is een zogeheten 'Fantasy-rollenspel' omdat de scenario's zich afspelen in een setting die geleend wordt uit het literaire genre van de Fantasy. Denk hierbij aan boeken zoals 'Lord of the Rings'. Rollenspellen, zoals het overbekende 'Dungeons & Dragons' of Vlaanderen's oer-rollenspel 'Schimmen & Schaduwen' zijn ook Fantasy-rollenspellen.

Gerelateerde artikels:
> Tips voor een geslaagd rollenspel
> Wat is Monsters & Magiërs?
> Wat is Schimmen & Schaduwen?


Johan ‘Foob’ Wuyckens
Vader van drie bijna-rollenspelers
contact: johan.wuyckens@hotmail.com

Webdesign & illustraties:
Foob, the Interface Mercenary