BOEKEN DOWNLOADSGRATIS DOWNLOADS
   
             
         
                 
               
         
                 
Doelgroep
Personen van alle leeftijden die nog nooit een rollenspel speelden.
Jonge spelers.
Ouders die rollenspellen speelden, en die het spel nu met hun kinderen willen herontdekken.
Ervaren spelers die uitgebreide spelregels overbodig vinden.
Een groepje avonturiers doorzoekt een mijn. Eén van de vele zwart/wit-illustraties in M&M. (illustratie: 1991)

Wat is M&M?

Monsters & Magiërs is een Fantasy-rollenspel. Als je niet weet wat dat is, lees eerst deze pagina.

Wie wel reeds vertrouwd is met het fenomeen van het rollenspel, zal in het klassiek opgevatte Monsters & Magiërs (of M&M) niets nieuws ontdekken. Wat wél opvalt is hoe bondig het is. ln vergelijking met zowat alle andere rollenspellen is M&M erg compact.

Het is als het ware een "instap-rollenspel" voor beginners. Dit komt omdat het oorspronkelijk ontwikkeld werd voor een VZW die kunstzinnige activiteiten organiseerde voor jongeren tussen ruwweg dertien en twintig jaar.

Het werd regelmatig gespeeld als een aangename, alternatieve avondactiviteit tijdens de vormingsweekends die de VZW overal te lande organiseerde. Het spel moest dus eenvoudig genoeg zijn om er na een korte uitleg mee van start te kunnen gaan. Dit maakt het zowel geschikt voor nieuwe spelers als voor spelleiders die uitgebreide spelregels overbodig vinden en die elke medespeler vooral ruimte wil geven voor speurwerk en het kleurrijk gestalte geven aan zijn of haar zelf gekozen personage.

Creativiteit versus complexiteit

Een aangename speelavond wordt naar mijn mening niet gerealiseerd dankzij de complexiteit van de spelregels maar wel door de creativiteit van de spelleider en het inlevingsvermogen van de spelers. Ook de kwaliteit van de speelklare (of zelf verzonnen) scenario's is belangrijk, want goede achtergrondinformatie maakt dat de gebeurtenissen in een spelscenario herkenbaarder worden. Dit verhoogt op zijn beurt de betrokkenheid en het spelplezier.

Maar het belangrijkste aspect is iets dat zelfs volledig losstaat van welk rollenspel je verkoos en dat is sociale interactie met aangenaam gezelschap, die voor een keer niet via een chatroom of sociale media moet verlopen.

Gerelateerde artikels:
> De oorsprong van Monsters & Magiërs.
> Wat is een Fantasy-rollenspel?
> Tips voor een geslaagd rollenspel
> Overzicht van de boeken van Monsters & Magiërs.
> Het team.


Johan ‘Foob’ Wuyckens
Vader van drie bijna-rollenspelers
contact: johan.wuyckens@hotmail.com

Webdesign & illustraties:
Foob, the Interface Mercenary