BOEKEN DOWNLOADSGRATIS DOWNLOADS
   
  HOME   VREEMDE TIJDEN     S&S   GRATIS   LINKS  
     
                 
               
     
 
 
             
Een tovenaar of een wijze. Een illustratie uit de Schimmen & Schaduwen-reeks. (illustratie: 1992)

Wat is Vreemde Tijden?

Vreemde Tijden is een Fantasy-rollenspel. Als je niet weet wat dat is, lees eerst deze pagina.

Eerste poging

Vreemde Tijden was oorspronkelijk bedoeld om een verbeterde versie van Monsters & Magiërs te worden, een soort van ultiem wapen om het Fantasy-rollenspel bekender te maken in het Nederlandstalig taalgebied. Een eerste testversie was reeds volledig klaar in 1996, toen er door derden gesuggereerd werd van het misschien wat ambitieuzer aan te pakken. Er werd aangeraden van het eenvoudige spelsysteem op basis van zeszijdige dobbelstenen te laten vallen en in de plaats daarvan eens iets minder voor de hand liggends te proberen. Er werd een systeem op basis van twee twintigzijdige dobbelstenen voorgesteld.

Tweede poging

Dus werd er (met grote intervallen) gewerkt aan een tweede versie, samen met een hoop extra achtergrondmateriaal. Van het nieuwe spelregelboek werd uiteindelijk in 2003 een testversie online geplaatst, maar bij het uitvoeren van een reeks testen bleek algauw dat het systeem op basis van twintigzijdige dobbelstenen niet intuïtief aanvoelde. Het was moelijk om de slaagkansen van proeven in te schatten. De poging om dit te remediëren, door tabellen met kansberekeningen toe te voegen, veranderde helaas niets aan het feit dat bepaalde aspecten van de spelregels stroef waren. Bijgevolg werd Vreemde Tijden voor een tweede maal op ijs gezet, ditmaal voor niet minder dan 12 jaar.

Derde poging

Momenteel wordt het grondwerk gelegd voor een derde en hopelijk finale versie die met orginele maar relatief compacte spelregels zorgt voor een vlot spelverloop. Doel is opnieuw de creatie van een spel dat toegankelijk is voor een breder publiek, maar dat eveneens, vanwege enkele creatieve ingrepen in het spelconcept, door doorwinterde spelers kan geäpprecieerd worden.

Het laatste luik van "missie Vreemde Tijden" zou dan bestaan uit de herwerking van de oude avonturen van Schimmen & Schaduwen, zodat die kunnen gespeeld worden met Vreemde Tijden. Zo wordt het spel meteen ondersteund door een uitgebreide catalogus van degelijke scenario's.

De focus ligt momenteel weliswaar nog op de heruitgave van Spectres & Shadows (de Engelstalige versie van Schimmen & Schaduwen) en van Monsters & Magiers en op bijhorende scenario's, maar zodra dit allemaal uit is, komt de afwerking van Vreemde Tijden terug op gang. Volgens de huidige roadmap spreken we hier over 2017.

Gerelateerde artikels:
> Wat is een Fantasy-rollenspel?
> Tips voor een geslaagd rollenspel
> Overzicht van de boeken van Vreemde Tijden.
> Het team.


Johan ‘Foob’ Wuyckens
Vader van drie bijna-rollenspelers
contact: johan.wuyckens@hotmail.com

Webdesign & illustraties:
Foob, the Interface Mercenary