HOME   VREEMDE TIJDEN     S&S   GRATIS   LINKS  
     
                 
               
     
 
 
             


Nieuws en informatie

Volg de Spectres & Shadows Facebook pagina

08-11-2016: Dirk Vandenheuvel heeft een Facebook pagina gemaakt voor 'Spectres & Shadows', de Engelstalige herwerking van 'Schimmen & Schaduwen'. Als je wil interageren met ons, of als je gewoon wil op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en een selectie van de nieuwe illustraties wil zien, 'Like' de pagina.

Externe hyperlinks:
- Spectres & Shadows Facebook pagina

Detail van één van de vele illustraties die in Spectres & Shadows zullen verschijnen.

Spectres & Shadows onderging zijn eerste vuurproef

08-11-2016: Op 27-10-2016 werd het spelsysteem van Spectres & Shadows voor het eerste in het echt getest onder de leiding van Dirk Vandenheuvel. De gewillige deelnemers waren Dominque Coene en drie "originals" uit de stal van The Wise Tree (Philip Dutré, Harry Saenen en Wout Slechten). De spelregels zijn weliswaar gebaseerd op die van ons oeroude spel 'Schimmen & Schaduwen', maar ze werden deftig onderhanden genomen en gemoderniseerd en dat maakt deze speltestsessies absoluut nodig.

De conclusie na de eerste speelavond luidt dat de spelregels grosso modo vlot lijken te spelen, al vloeiden er wel enkele opmerkingen en nieuwe ideeën uit voort.

Externe hyperlinks:
- Spectres & Shadows Facebook pagina

De potloodschets voor één van de illustraties in het boek

Foob illustreert het eerste boek van schijfster Lyne Uytterhoeven

08-11-2016: Binnen de twee weken na de nieuwe vraag van Chris De Backer (zie volgende bericht), werd Foob (tekenaar van de meeste boeken die op deze Vreemde Tijden website voorgesteld worden) gecontacteerd voor het illustreren van het jeugdboek 'Over de Elfengrens', dat eveneens via uitgeverij 'Het Punt' zal verschijnen. Dit boek van de hand van Lyne Uytterhoeven mikt op fantasierijke lezertjes vanaf 9 jaar. Het verhaal speelt zich af in een klassieke Fantasy-sfeer.

Hoewel Foob's illustraties aan een gezapig tempo ontstaan op de trein, van en naar het werk, zal Lyne's debuut ruim op tijd verschijnen voor de 2017 boekenbeurs in Antwerpen.

Praktisch:
Uitgeverij: Het Punt / Verschijnt in 2017

Externe hyperlinks:
- Lyne's Writing Corner (Blog)
- Lyne's Writing Corner (Facebook)
- Uitgeverij Het Punt

Onafgewerkte versie van één van de illustraties in het boek.

Foob illustreert het tweede jeugdboek van Chris De Backer

08-11-2016: Chris De Backer, de rondreizende verteller die samen met schrijver Marc De Bel verteltheater De Belleman vormt, bracht vorig jaar zijn schrijversdebuut 'Maanwachter' uit bij uitgeverij Het Punt. In de zomer van 2016 contacteerde hij Foob (tekenaar van de meeste boeken die op deze Vreemde Tijden website voorgesteld worden) opnieuw voor de illustraties van zijn tweede, nog ongetitelde boek, dat in 2017 zal verschijnen. Er zal dat jaar dan allicht ook een nieuwe signeersessie doorgaan op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen, waar zowel Chris als Foob exemplaren van vroege enthousiastelingen zullen personaliseren.

Praktisch:
Uitgeverij: Het Punt / Verschijnt in 2017

Externe hyperlinks:
- Het eerste boek 'Maanwachter' bestellen via De Belleman

Update 2 van de roadmaps

08-11-2016: Vanwege het binnenvallen bij Foob van boek-illustratie-opdrachten voor twee jeugdboekenschrijvers (zie twee voorgaande berichten) en de onverwachte beslissing om Schimmen & Schaduwen nieuw leven in te blazen onder de naam 'Spectres & Shadows' (zie derde bericht van 29-10-2015), vervallen de vorige roadmaps voor Monsters & Magiërs en Vreemde Tijden. De nieuwe roadmap ziet er nu als volgt uit:

Roadmap voor 2017 - 2020:
1: Herschrijven van Schimmen & Schaduwen + vertaling naar Spectres & Shadows + creatie van illustraties: eind 2017 & 2018.
2: Heruitgave van Monsters & Magiërs en minstens 1 scenarioboek: begin 2017.
3: Heruitgave van enkele bijkomende Monsters & Magiërs scenarioboeken: 2017 en 2018.
4: Start van Kickstarter-campagne + campagne-materiaal + omslagontwerp en logodesign voor Spectres & Shadows: eind 2017 of begin 2018.
5: Inkleuren van reeds gemaakte illustraties + creatie van nieuwe illustraties + lay out en afwerking van Spectres & Shadows + vertalen of schrijven van een vijftal scenario's voor het begeleidend scenarioboek: tweede helft van 2017 en eerste helft van 2018.
6: Uitgave van Spectres & Shadows: 2018.
7. Herwerking van Vreemde Tijden (aanpassen van spelregels die niet intuïtief aanvoelen) en vervolgens publicatie: 2018 of 2019.
8: Herwerking van minstens 20, ooit voor Schimmen & Schaduwen verschenen avonturen, naar scenario's voor Vreemde Tijden, gevolgd door publicatie à rato van gemiddeld 1 boek per maand: 2018 tot 2020.

Gerelateerde artikels en links:
> M&M boekenlijst
> Wat is Monsters & Magiërs?
> Wat is Schimmen & Schaduwen?
> Phil Dutré's blog: 25 jaar Schimmen & Schaduwen

De cover van Maanwachter

Signeersessie op de Boekenbeurs te Antwerpen op 4 november

29-10-2015: Chris De Backer, de rondreizende verteller die samen met schrijver Marc De Bel verteltheater De Belleman vormt, bracht onlangs zijn schrijversdebuut uit bij uitgeverij Het Punt. Er gaat een signeersessie door op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen, waar zowel Chris (de schrijver) als Foob (de illustrator) exemplaren van het jeugdboek 'Maanwachter' zullen personaliseren. Twee vliegen in één klap, dus!

Praktisch:
Lokatie: Antwerp expo, Zaal 4, standnummer 428
Dag: woensdag, 4 november 2015

Externe hyperlinks:
- Het boek bestellen via De Belleman
- Antwerp expo

De oude cover van S&S.

Schimmen & Schaduwen wordt herboren als Spectres & Shadows

29-10-2015: De geruchten worden eindelijk bevestigd. Een beetje onverwacht hebben Dirk 'Dizzy' Vandenheuvel en Johan 'Foob' Wuyckens, twee van de oorspronkelijke kernleden van The Wise Tree, opnieuw de handen in elkaar geslagen. De laatste keer dat dit gebeurde was met de uitgave van het laatste boek dat The Wise Tree uitgaf in 1994.

Het objectief van de nieuwe collaboratie is een heruitgave van Schimmen & Schaduwen in het Engels, onder de titel Spectres & Shadows. De spelregels worden gemoderniseerd, er wordt een vijftal oude en nieuwe S&S-scenario's herschreven of geschreven en alles wordt in een compleet nieuw jasje gestoken. Ook het grootste deel van de oorspronkelijke penillustraties wordt vervangen door nieuwe illustraties. Als je op het treintraject Tienen/Brussel iemand in een grote, gele map ziet tekenen, dan weet je overigens waar deze illustraties ontstaan zijn.

Mogelijk zullen er twee versies van Spectres & Shadows komen, een normale versie die volledig in zwart-wit gedrukt is, en een "deluxe" versie voor wie van de lay out en van de illustraties wil kunnen genieten in kleur. Om dit financieel mogelijk te maken zal er, van zodra er al een flink deel van het materiaal klaar is, een kickstarter-campagne gestart worden.

Regelmatige updates en previews van nieuwe illustraties in diverse stadia van hun ontwikkeling (van potloodschets tot kleurenillustratie) kan je vinden op de S&S-blog van Professor Philip Dutré (een derde kernlid van het oorspronkelijke team van The Wise Tree).

Wat gebeurt er dan met Vreemde Tijden en Monsters & Magiërs?
Dit alles heeft gevolgen voor de roadmaps van Vreemde Tijden en Monsters & Magiërs. De verdere ontwikkeling van Vreemde Tijden wordt (weeral) gestaakt, tot Spectres & Shadows en het begeleidende scenarioboek verschenen zijn. Ook de releases van Monsters & Magiërs-boeken zullen hier tijdelijk hinder van ondervinden (zie eerste bericht van 29-10-2015).

Gerelateerde artikels en links:
> Phil Dutré's blog: 25 jaar Schimmen & Schaduwen
> Wat is Schimmen & Schaduwen?

De cover van Zwart hart.

Zwart Hart en het basisregelboek bijna klaar

27-09-2015: In de voorbije dagen heeft de lay-out en het omslagontwerp van het scenarioboek Zwart hart (met zijn drie extra scenario's De brug, De bergpas en Het Huis op de Heuvel ) zijn voltooiing bereikt. Het heeft meer voeten in de aarde gehad dan verwacht, vanwege het feit dat de rasters die in Schimmen & Schaduwen gebruikt waren in de oorspronkelijke plattegronden het onmogelijk maakten om ze te recupereren voor herpublicatie. Ze zijn dus netjes hertekend, er wel zorg voor dragend zo veel mogelijk grafische elementen van de oude plattegronden te behouden.

Ook werden de minotaurus en de gevleugelde nuchtuuli, die beide voorkomen in David Van Dijck's instapscenario's, hertekend. De oude illustraties uit 1990 waren gewoon niet goed genoeg voor herpublicatie. De nuchtuuli hebben trouwens een nieuwe naam gekregen. Ze heten nu harpijen, naar de Grieks mythologische monsters. Een detail van deze illustratie siert ook de voorzijde van de omslag.

Wat nu nog rest is het afwerken van de omslag van het basisregelboek.

Gerelateerde artikels:
> M&M boekenlijst
> Wat is Monsters & Magiërs?
> Wat is Schimmen & Schaduwen?

Update 1 van de M&M roadmap

29-07-2015: Het M&M spelregelboek is klaar voor publicatie. Zo ook het spelscenario Dwaalspoor (voorheen Mysterie in Rivierdal genoemd). Bij een laatste nalezing van het scenario, ben ik echter tot het inzicht gekomen dat, gezien M&M ook bedoeld is om niet-rollenspelers en jonge spelers tot het rollenspel "te bekeren", het onlogisch is dat het eerste begeleidende scenario een complex scenario is. Dus ben ik nu bezig met het herwerken van een eenvoudiger, meer lineair scenario met de titel Zwart hart, dat oorspronkelijk verscheen in één van de Duistere Catacomben-boeken van Schimmen & Schaduwen onder de titel Woord van waarheid. Het wordt gebundeld in één, samen met de door David Van Dijck oorspronkelijk voor Schimmen & Schaduwen gepende instap-scenario's De Brug, De Bergpas en Het Huis op de Heuvel . De nummering van de scenarioboeken, wordt bijgevolg ook aangepast. Zwart hart is nummer 1.

Dit verschuift de oorspronkelijk vooropgestelde verschijningsdata van het regelboek en van het eerste scenarioboek naar achteren. De nieuwe verschijningsdatum is nog niet gekend.

Ondertussen nadert ook het scenario De Laatste Zonnewende zijn voltooiing. In vergelijking met de versie die oorspronkelijk voor Schimmen & Schaduwen verscheen, wordt de M&M-versie uitgebreid met extra informatie, veel extra uitreiksels, een tweede subplot en een extra uitgebreide, episch beschreven apotheose die je ook gewoon als een stuk proza kan beschouwen.

Dit betekent dat, na de publicatie van Zwart Hart / De Brug / De Bergpas / Het Huis op de Heuvel, volgende scenario's relatief snel op elkaar zullen volgen in een nog te bepalen volgorde: Tussen twee kwaden, De Laatste Zonnenwende en Dwaalspoor.

Gerelateerde artikels:
> M&M boekenlijst
> Wat is Monsters & Magiërs?
> Wat is Schimmen & Schaduwen?

De cover van het Monsters & Magiërs spelregelboek.

Monsters & Magiërs keert terug als paperback

25-06-2015: Het compacte Fantasy-rollenspel Monsters & Magiërs ziet binnenkort dankzij het print-on-demand-procédé zijn eerste heruitgave in 22 jaar. Dat is goed nieuws voor doorwinterde rollenspelers die uitgebreide spelregels onnodig vinden, maar ook voor jongere spelers en beginnelingen.

Het spel heeft zijn oorspronkelijke spelregels behouden, op de toevoeging van een extra score (met name HAN of handigheid) na. Zelfs de draak die op de voorkant prijkt, is dezelfde als in 1993, met dit verschil dat hij nu is ingekleurd. De meeste zwart-wit illustraties uit de eerste druk zijn eveneens behouden en een beperkt aantal nieuwe illustraties werd toegevoegd. Ook de lay-out kreeg een meer ordelijke facelift. Het laatste verschil is het formaat. Om de kost te drukken, is er afgestapt van het oude, vierkante formaat en wordt het nu een netjes afgewerkte A5 paperback met glanzende omslag. Op een later tijdstip verschijnt er ook een erg budgetvriendelijke PDF-versie en misschien ook een eBook-versie, als het ePub-formaat niet te beperkend blijkt voor een geïllustreerd boek als dit.

Het spelregelboek zal tegelijkertijd verschijnen als het eerste spelscenario Mysterie in Rivierdal.

Gerelateerde artikels:
> M&M boekenlijst
> Wat is Monsters & Magiërs?
> Wat is Schimmen & Schaduwen?

De cover van Mysterie in Rivierdal

Mysterie in Rivierdal keert terug als paperback

25-06-2015: Het enige oorspronkelijke Monsters & Magiërs-spelscenario uit 1993, is ook het eerste scenario dat voor de nieuwe uitgave van het rollenspel verschijnt. Naderhand verschijnen er druppelsgewijs bijkomende scenario's (zie roadmap in volgend bericht).

Het plot:
In het dorp ‘Rivierdal’ gebeurt een moord. De dader wordt gevat, maar om een nog onbekende reden wordt eerst het lichaam van het slachtoffer opgeknoopt. Waarom? Zijn de dingen niet wat ze lijken? En wat zijn die groene lichten in het bos? Kunnen de avonturiers het mysterie ontbloten? Dat hangt volledig af van het speurwerk van de spelers.

Update 30-08-2015: De titel van Mysterie in Rivierdal is veranderd naar Dwaalspoor. Het zal pas verschijnen als vijfde scenarioboek, gezien het het meest complexe scenario uit de reeks wordt.

Gerelateerde artikels:
> M&M boekenlijst
> Wat is Monsters & Magiërs?
> Wat is Schimmen & Schaduwen?

Onvolledige cover

Een nieuwe website, een nieuwe start

24-06-2015: De vorige website dateerde nog uit een periode dat websites op een computerscherm van 800 op 600 pixels moesten passen. Deze verwaarlozing was een weerspiegeling van de toestand waarin ook het Vreemde Tijden-spel zelf verkeerde. Het was al jaren blijven steken op een afwerkingsniveau van 90%, en ondanks het feit dat er op een gegeven moment een testversie online stond, was eigenlijk wel duidelijk dat het met Vreemde Tijden nergens naartoe ging.

Daar komt nu verandering in. Hieronder staat een (vermoedelijk zwaar aan verandering onderhevige) roadmap, die duidelijk maakt dat er zowel voor Monsters & Magiërs als voor Vreemde Tijden terug concrete plannen zijn. Ook Schimmen & Schaduwen wordt min of meer in leven gehouden, maar in tegenstelling tot de andere twee spellen, blijft enkel de PDF-heruitgave uit 2003 (gratis) downloadbaar, samen met een paar kleine extra's. Een nieuw gedrukt boek komt er van Schimmen & Schaduwen niet.

Roadmap voor 2015, 2016 en 2017:
1: Heruitgave van Monsters & Magiërs (2015).
2: Heruitgave van Mysterie in Rivierdal (2015).
3: Publicatie van extra scenario's voor Monsters & Magiërs (2016).
4: Herwerking van Vreemde Tijden (aanpassen van spelregels die niet intuïtief aanvoelen) en vervolgens publicatie (2016).
5: Herwerking van 20 à 30 scenario's die ooit voor Schimmen & Schaduwen verschenen, naar scenario's voor Vreemde Tijden, gevolgd door publicatie à rato van gemiddeld 1 boek per maand (2016-2017).

Update 29-10-2015: De situatie en de roadmap, zoals beschreven in dit bericht, veranderden in augustus 2015, toen onverwacht het plan de kop opstak van Schimmen & Schaduwen te vertalen naar Spectres & Shadows. Lees voor meer informatie en voor de nieuwe roadmap de berichten van 29-10-2015.

Gerelateerde artikels:
> M&M boekenlijst
> S&S boekenlijst?
> Wat is Vreemde Tijden?

De cover van Maanwachter

Chris De Backer brengt jeugdboek uit met illustraties van Foob

24-06-2015: Chris De Backer, de rondreizende verteller die samen met schrijver Marc De Bel verteltheater De Belleman vormt, brengt binnenkort zijn schrijversdebuut uit bij uitgeverij Het Punt. Het is geen rollenspel maar een fantasierijk leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. De illustraties zijn van de hand van de illustrator van o.a. Schimmen & Schaduwen en Monsters & Magiërs. Er is ondertussen ook al voorzichtig sprake van een signeersessie die zal doorgaan op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen, waar zowel Chris als Foob exemplaren van het boek zullen personaliseren. Praktische informatie over deze signeersessie volgt nog.

Het verhaal:
Luna wordt plots de bewaakster van een oud en mysterieus geheim. Vanaf dan sluipen er donkere dingen om haar heen. Zij is de enige die hen nog kan stoppen voor ze de Aarde in duisternis storten.

“Zelfs stoere kerels en dito meiden die geen schrik hebben van spinnen krijgen van dit boek de stuipsels op hun lijf.” - Marc De Bel.

Externe hyperlink:
- Verteltheater De Belleman


Johan ‘Foob’ Wuyckens
Vader van drie bijna-rollenspelers
contact: johan.wuyckens@hotmail.com

Webdesign & illustraties:
Foob, the Interface Mercenary